• Summer sale 🩵  upp till 70%
https://byeclat.testavendre.se/image/1108/helbild-HA-ST-blogg.jpg

 

Vad står Cruelty free för?

 

Cruelty-free innebär att produkterna och ingredienserna som användes i produkten inte testades på djur i något stadium under själva produktionen. Lagen fokuserar främst på kosmetiska produkter, hygien och hushåll.


År 2004 förbjöds tester av smink på djur inom EU. Det var var dock fortfarande tillåtet att djurtesta ingredienser som fanns i produkterna. 2009 förbjöds tester av enskilda ingredienser. Detta gällde dock inte tester när det kom till medicinska metoder som saknade alternativa metoder. 2013 förbjöds alla djurtester, även de som var undantag 2009, vilket var en stor seger för djuren. 
Man får alltså inte sälja djurtestade skönhetsprodukter inom EU.

 

Exempelbild

Hur ser det ut i övriga världen?

Det finns flera länder utanför EU som också har infört samma eller liknande förbud som inom EU. Några exempel är Norge, Indien, Israel, Nya Zeeland och Turkiet. Indien är på gång att även förbjuda import av djurtestad kosmetik. Det finns också länder som överväger förbud så som Ryssland, Argentina, Kanada, Brasilien, Australien, Sydkorea samt USA.

Exempelbild
Exempelbild

För att lätt se om produkten du köpt är Cruelty Free så är det bästa du kan göra att kika på företagets hemsida eller på själva produkten och leta efter symbolen "Leaping Bunny". Leaping Bunny är snäppet mer kräsna i vilka företag som anses vara Cruelty Free än PETA, som är världens största djurrättsorganisation. Är det så att produkten du köpt inte har någon liten kanin på sig så kan du då söka i PETAs databas och se hur företaget ställer sig. Annars kan man maila företaget och helt enkelt fråga hur det ser ut. Som konsument kan man påverka genom att välja produkter som inte är djurtestade. Små val  för oss som gör stor skillnad för djuren.

https://byeclat.testavendre.se/image/1002/helbild-katter-blogg.jpg
Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild