• Vitamin-C veckor 🧡 upp till 50%
https://byeclat.testavendre.se/image/1152/lashserum-blogg-ny.jpg

 

Vad är prostaglandinanaloger?

 

Prostaglandinanaloger är en samling av hormonliknande ämnen som används bland annat i ögonläkemedel, hårprodukter och ögonfransserum. Hösten 2012 beslutade Läkemedelsverket om att förbjuda vissa ögonfransserum som innehöll prostaglandiner och fattade även ett försäljningsförbud av en stor del av de märken som såldes.

Exempelbild
Exempelbild

Beslutet fattades eftersom prostaglandinanaloger såsom isopropyl cloprostenate och dechloro-dihydroxy-difluoro-ethylcloprostenolamide ger kända biverkningar. Prostaglandinanaloger kan orsaka rodnad, klåda och ögonirritation, mörkare färg runt ögat samt förändringar av ögonfärgen. Fettvävnaden i ögonhålan kan förändras så att ögat kan sjunka in.

Exempelbild
Exempelbild

Läkemedelsverket utfärdade alltså ett saluförbud då de ansåg att produkterna borde klassas som olaga läkemedel. Den svenska domstolen stödde dock inte bedömningen och saluförbudet kom att hävas. Den vetenskapliga kommittén Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) har den 21 januari 2021 fått ett mandat att utreda säkerheten av prostaglandinanaloger. Utredningen kan leda till att ämnena blir reglerade i kosmetikaförordningen.

Det finns ögonfransserum på marknaden som verkar utan att innehålla prostaglandinanaloger. De innehåller andra verksamma ingredienser som inte är fullt så effektiva som prostaglandinanalogerna, men som ändå ger samma resultat på sikt. Det kan ta lite längre tid för fransarna att bli längre och tjockare, dock slipper man oro och eventuella besvär  av biverkningar.

Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild