• Summer sale 🩵  upp till 70%
https://byeclat.testavendre.se/image/954/helbild-pfas1.jpg

 

Varför ska man undvika PFAS

 

 Tyvärr förekommer PFAS ämnen i väldigt många produkter som vi använder dagligen. Det används för att bland annat impregnera kläder, på stekpannor, men även i kosmetika och hudvård. PFAS är en samling av 5000 kemikalier med fett- och smutsavstötande funktion och de tillverkas på konstgjord väg och kan inte brytas ned av naturen.

Exempelbild
Exempelbild

Då PFAS är ämnen som inte bryts ner i naturen sprids det vidare genom våra  grund- och dricksvatten. Det tas sedan upp av djuren och stannar i deras organ då de inte kan bryta ner ämnena. Eftersom ämnena inte bryts ner har man till och med hittat PFAS  i blodet på isbjörnar i Arktis.

Man vet inte exakt hur skadligt alla PFAS ämnen. Man vet dock att de är väldigt skadliga och bland annat påverkar människans lever, ger hormonstörningar, reproduktionsstörningar och kan vara cancerframkallande. PFAS bryts inte heller ner i våra kroppar utan lagras även i våra organ. Det kan föras över till spädbarn via moderkakan och modersmjölken. 

Exempelbild
Exempelbild

I en studie gjord av Stockholms Universitet visade det sig att 16 av 31 testade hudvårdsprodukter innehöll PFAS. Trots att EU arbetar med att förbjuda PFAS ämnen tillkommer det hela tiden nya kemikalier som förekommer på konsumentmarknaden. Som konsument kan man alltså påverka detta genom att använda och efterfråga produkter utan PFAS. 

Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild
Exempelbild